Hoe verwijder je zoekresultaten uit Google?

Hoe verwijder je onjuiste informatie van Google?

Zowel in het nieuws, als hier op ons kantoor ondervinden we veel plezier van Google.

Wij helpen onze klanten door ze makkelijker vindbaar te maken via Google Mijn bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat hun website en content door Google geïndexeerd en gevonden wordt. Met Google Analytics zorgen we er ook voor dat we kunnen meten hoe vaak de websites van klanten worden bezocht, waar websitebezoekers naar kijken, vanaf wat voor een apparaat… De mogelijkheden zijn eindeloos en wij maken natuurlijk graag en handig gebruik van al die mogelijkheden. Toch zit er ook een mindere kant aan al die gegevens die Google verzamelt.

Onlangs bracht de Autoriteit persoonsgegevens (AP) naar buiten dat ‘het recht om door Google te worden vergeten’ door zo’n 1.000 ondervraagden als het belangrijkste privacyrecht wordt gezien dat men heeft. Sinds 2014 kun je Google vragen om bepaalde zoekresultaten over jouw persoon te verwijderen. Sinds 2014 kreeg Google het verzoek om 160.000 webpagina’s uit de zoekresultaten te schrappen. Dit gebeurde in de helft van de gevallen. Google hoeft jouw verzoek namelijk alleen in te willigen als ‘de informatie onjuist, irrelevant of niet langer relevant is’, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie.

Bedrijven

Maar hoe zit dat met bedrijven, onze klanten? Een slechte review of een vervelende reactie van een klant via social media, willen ondernemers natuurlijk graag zo snel mogelijk weg hebben. Kan een bedrijf Google ook vragen om foutieve of ongewenste informatie te schrappen?

Met spoed informatie laten verwijderen

Zo hadden wij hier laatst op kantoor een klant aan de telefoon dat er nog onjuiste informatie over een oude samenwerking via de Google zoekresultaten te vinden was. In zo’n situatie is het zaak voor ons om te zorgen dat de pagina’s waar Google naar verwijst niet meer werken (een 404-melding geven). Toen dat in orde was, benaderden we Google. Google biedt gebruikers tools voor urgente verzoeken om inhoud te verwijderen uit de pagina met zoekresultaten. Google Support biedt informatie met de stappen die hiervoor doorlopen moeten worden. Maar let op, dit kan dus alleen met informatie die al wel verwijderd is door de webmaster, maar waarvan die verandering nog niet is terug te zien in de zoekresultaten. Google indexeert de pagina dan opnieuw, zodat in het vervolg alleen nog de juiste zoekresultaten worden getoond.